Tuesday, February 9, 2010

Már a bundáskenyér sem a mienk?


2010. febr. 9. 18:18 - írta Phoebe
Mióta itt élek, és ennyi népség vesz körül, ennyi kultúrával, kulináris különlegességekkel, rájöttem, hogy az átlagember hagyományosan magyarnak gondolt ételeinek 99.9%-a megtalálható kis módosításokkal sok más népnél is.Ergo nincs magyar specialitás, ami egyedülálló lenne a világon, mert hasonló máshol is van.Van pörköltféle, van halászlé, van nokedliféle, van palacsinta, és a nagyon hasonlót az otthoni gulyáshoz is ettem már.Évekig vágytam a párizsira, amikor megtudtam, hogy a Bologna a megfelelője, vagy meséltem a tanítványaimnak  a magyar túróról, ami lehetne orosz meg lengyel is...
A bundáskenyér még tartotta magát, ma reggelig, amikor a szomszédoknál French Toast volt reggelire, a szokásos mélyhűtött, előre szeletelt változatban, amit csak a sütőbe kellett bedobni.Nem ismertem ezt az ételt, erre felvilágosított a háziasszony, hogy ez a magyar bundáskenyér itteni (és francia) megfelelője, a különbség annyi, hogy édesre csinálják, kevesebb látható tojással a kenyéren.Nekem nem ízlik, és egész más, mint a bundáskenyér, de sajnos az eljárás teljesen hasonló, ezért nem állíthatjuk, hogy a bundáskenyér hungarikum lenne.
Íme egy recept a southernfood.about.com-ról:
This is a French toast recipe with eggs and bread.

Ingredients:

  • 4 eggs
  • 1 teaspoon sugar, optional
  • 1 teaspoon salt
  • 1 cup milk
  • 10 to 12 slices white bread
  • butter
  • maple syrup or other syrup

Preparation:

Break eggs into a wide, shallow bowl or pie plate; beat lightly with a fork. Stir in sugar, salt, and milk.Over medium-low heat, heat griddle or skillet coated with a thin layer of butter or margarine.
Place the bread slices, one at a time, into the bowl or plate, letting slices soak up egg mixture for a few seconds, then carefully turn to coat the other side. Soak/coat only as many slices as you will be cooking at one time.
Transfer bread slices to griddle or skillet, heating slowly until bottom is golden brown. Turn and brown the other side. Serve French toast hot with butter and syrup.
Recipe for French toast serves 4.
Itt van a bolti:
Aztán az ízváltozat (ezt gyakran csinálják itt, hogy egy aktuális ételt egy másik ételnek az ízváltozataként kínálnak, pl Key Lime Pie joghurt):
French Toast ízű kukoricapehely.
Maradok a magyar variációnál, sósan, jó sok hagymával..

No comments:

Post a Comment