Wednesday, February 17, 2010

Trader Joe's

2010. febr. 17. 15:33 - írta Phoebe Azt hiszem, még soha nem írtam a legigényesebb, legizgalmasabb, legszebb, legjobb amerikai élelmiszerboltról.Ez a Trader Joe's.
Hogy miért olyan különleges?Mert a világ összes finomsága egy helyen megtalálható.Az eredeti olasz pizzától, az olasz-amerikai ziti-n keresztül francia tortácskakülönlegességeken vagy a távolkeleti konyhák megannyi izgalmas csodáján át az orosz konyha néhány jellegzetességéig.

És ez még semmi, a Trader Joe's egészséges is, mi több, fogyókúrámban is nagy szolgálatot tett például az ő lencsechipsük, amiből nyugodtan meg lehetett enni egy zacskót, és akkor is csak 300 kalóriát faltam fel, vagy éppen a zöldborsóchipset is megtalálhatjuk, ha kevés kalóriára akarjuk lecserélni a jól ismert dél-amerikai és amerikai chipsféléket, amiknek szintén széles választéka van itt.

Olyan dió, mogyoró, és egyéb héjasgyümölcs mixeket találhatunk itt, amik egészen elképesztő kombinációjúak, a jól ismert trail mixen(mogyoró, aszalt gyümölcsök, csokidarabok), kívül pl japán wasabi-s mogyorót, vagy egyéb sós-erős változatokat.Ha aszalt gyümölcsre vágyunk az almachipstől kezdve az aszalt mangón át minden van, mixelve és egyénileg is.

A friss gyümölcsök mindig normális méretűek(ellentétben a normál amerikai luftballon-mérettel és vízízzel), és gyakran organikusak, áraikban azonban sokszor olcsóbbak, mint a többi élelmiszerboltban, így lehet az, hogy a tengerimalacom biorépát eszik, mert olcsóbb...
A péksüteményeik egyszerűen etetik magukat, focaccia és különböző olasz kenyerek, francia kenyerek, és egészéges kenyérváltozatok.(Azért a kenyér ennek ellenére sem olyan jó itt, mint otthon, aki már járt Amerikában, tudja miről beszélek, aki meg nem, nos, az szerencsés ilyen szempontból:D).

Az egyik kedvenc részem azonban a húsos pult.Rengeteg előre csomagolt és pácolt dolog van.Ha vendég érkezik, és el akarom kápráztatni, tuti, hogy Trader Joe-s húst veszek(amúgy nem teszem, mert drága), mert az elkészítése általában sütőbe bedobás, az íze meg olyan, amit otthon nem lehet produkálni.Isteni.Ugyanitt, ha megéhezek egy kis sushi-ra kis kiszerelésben normál áron vehetek párat, gyömbérrel, szójaszósszal, wasabival, ahogy illik, míg a sima boltokban ez sokkal drágább, akkor már jobban megéri elmenni valamelyik kínai-japán all you can eat-be.

A másik kedvencem a hűtőpult.Van mindenféle fagyasztott alapanyag, gyümölcsök a világ minden tájáról, kiváló fagyasztott torták (New York style Cheesecake, Opera Cake, olasz tiramisu), sörbetek, jégkrémkülönlegességek(mochi jégkrém).(Érdekes, milyen könnyen előhívom a memóriámból ezt a részt...).De a legjobb, hogy rengeteg kész, félkészkaja van.Pl az egyik kedvencem a rántott padlizsánszeletek, amit az egyik itt tanult istentelenül jó recepthez, az eggplant parmesan-hoz szoktam használni, ezzel az egész dolgot kb félórás kajacsinálásra csökkentve.De van orosz pirog, vagy gorgonzolás töltött tészta, fagyasztott mahi-mahi, vagy éppen lazac göngyöleg, középen zöldfűszeres sajttal(ez utóbbi még kipróbálásra vár, mert kicsit drága.)

Sokféle sajt van, tejféle, meg tejhelyettesítő dolgok, itt láttam először krémmézet, lekvárkülönlegességeket, pl a Lemon Curd(először és utoljára 2005-ben ettem, a szomszédban), itt kötöttem barátságot a bruschettával, és közelebbi ismeretséget az articsóka-krémmel.

Fel tudnám sorakoztatni a rengeteg bolti bambulásom, és rácsodálkozásom ezen a helyen az öt év alatt, de akkor az extrém hosszú lenne, és soha nem érne véget.
Miért?Mert a Trader mindig hoz új dolgokat.Néha eltűnnek dolgok a polcról, mert jönnek újak.Mindegyiket letesztelik, mielőtt a boltba kerül.Egyszerű a dolog, ha ők szeretik, a vevők is fogják.A Trader Joe's-ban mindig Hawaii-ingben vannak az eladók, ezzel érzékeltetve, hogy a hét tengert is megjárják a vevők kedvéért.A hangulat is szuper ebböl közvetkezően az egész bolt kicsit Hawaii (mert azt nem lehet visszaadni, 2006-ben volt szerencsém egy hetet Hawaii-on tölteni, és amikor valaki megkérdi tőlem, megérte -e Amerikába jönni, akkor Hawaii mindig a tarsolyomban van a válaszadáskor..).

A Trader Joe's tanít is.Amiről otthon csak az hall, akit érdekel a gasztronómia, azt itt egy (jó) pár Trader Joe-s kirándulással tapasztalatból tudja az ember, könnyen elérhető a világ minden konyhája.Ez igaz amblokk Amerikára, rengeteg nemzet rengeteg étterme van erre, és nem különleges, nem egy évben egyszeri péntárcaapasztó dolog bemenni egy japán vagy egy indiai étkezedébe, vagy egy halal restaurantba.Az árak alacsonyak, a legtöbb esetben, mert szűk kör helyett azt akarják, hogy mindenki menjen, a hispán emigráns éppúgy, mint az idevetődött dán nyelvész.A mexikói kajáldák a legolcsóbbak.De az egyik legolcsóbb ebédünk Miamiban, egy kubai kifőzdében esett meg, picadillo-tkóstoltunk.Nagyon finom volt.

Kissé elkanyarodtam. Gasztronómiai utat érdemes az államokba tenni, igaz, nem árt egy kísérő, aki minimum három évet már élt errefele, mert addig kb felfedez az ember, rácsodálkozik, vagy éppen nosztalgiával gondol a hazai ízekre.Ha valaki ilyen céllal jön, akkor javaslom a Trader Joe's minimum egy hónapos tanulmányozását.Nem fog tudni betelni vele..

 

No comments:

Post a Comment