Friday, April 16, 2010

Kislány esete a nagyvilággal


Az alábbiakban néhány jellegzetes magyar tájékozatlanságból fakadó tévedést szeretnék eloszlatni.Mikor kijöttem ide, akkor nagyon sok mindenre azt hittem, ó, ilyen csak Magyarországon van.Pár év itteni lét után rájöttem, hogy vannak olyan dolgok, amivel a magyarok otthon egymást hülyítik, hogy ilyen nincs ám máshol, ez bizony hungaricum...aztán egy ilyen jellegzetesen multikulturális környezetben, mint ami itt van, rengeteg néppel és az ő ételeikkel, szokásaikkal, lassan-lassan minden jellegezetesen magyarnak gondolt dologról kiderült, hogy nem egyedülálló a világon, azaz nem hungaricum.
Csak néhány gyakori tévedés:
Túró Rudi: a túró rudit mindig hungaricumnak gondoljuk, én azóta nem, mióta felfedeztem orosz társát az orosz boltban, Sirok a neve, és jobb mint a magyar Pöttyös.Tényleg.
Lecsó:lecsóból az orosz boltban van magyar orosz, bulgár, és lengyel változat.
Mézeskalács: szintén nem egyedülálló jelenség, itt a gingerbread nagyon hasonlít rá, illetve az időszak is a karácsony környéke, amikor árusítják, a díszítése is hasonló.Szív alakú tükrös nincs, de értitek, nem soha nem látott dolog ez itt.
Bundáskenyér: francia változtát lehet itt kapni mélyhűtötten, French Toast a neve.
Húsvéti locsolkodás: a környező országokban, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is élt ez a hagyomány, a vizes változata is falun.
Pálinka: Romaniában Palincannak mondják, Szlovákiában is létezik.
A sor szabadon folytatható, és talán a magyar vizslán kívül nincs olyan dolog, de az is csak azért, mert nem emberalkotta, ami egyedülállóan csak Magyarországra lenne jellemző. Ma már, ha kérdeznek erről-arról, akkor azt mondom, van nekünk egy ilyen valami, és megvárom, hogy mit válaszolnak, hogy nekik is van olyan valamijük, csak utána kezdem mondani mi is az.A legtöbb eseteben a másik nemzetnek is van megfelelője, ha nem is száz százalékosan egyezik a kettő.Ez van.Odafigyelni meg azért kellene rá, hogy ne tűnjünk tájékozatlannak

No comments:

Post a Comment