Wednesday, August 18, 2010

Ágyi poloska

2010. aug. 18. 20:44 - írta Phoebe
Bedbug, ágyi poloska, Cimex lectularis, egy kis piros vérszívó, ami az ágyban, a matrac alatt él,  éjjel kimászik, és szívja az ember vérét, kis piros viszkető pöttyöket hagyva maga után. Olyan kicsi, és annyira rejtőzködő, hogy szabad szemmel sokszor nehéz észrevenni. Betegséget ugyan nem terjeszt, de a csípése kellemetlen,  mentálisan teljesen tönkreteszi az áldozatát, aki egyre növekvő undorral fekszik be a saját bogaras ágyába, biztosan tudva, hogy éjjel bogarak masíroznak majd a testén...
Az ágyi poloska utoljára Magyarországon a századfordulón okozott kellemetlenséget, itt viszont egy létező, és egyre súlyosabb probléma az USA-ban. Őszintén szólva nem is tudtam a létezéséről, amíg az egyik szomszédunknak meg nem jelent a lakásában.
Az említett szomszédunk a legtisztább, és tisztaságmániásabb emberek egyike, aki elkövette azt a hibát, hogy a gyerekének használtan vett egy ágyat arra az egy évre, amíg még maradtak az USÁ-ban. A gyerek egyre többször panaszkodott a kis csípésekre, a szülők eleinte elnem tudták képzelni, mi lehet az, majd amikor a másik gyerek is elkezdett panaszkodni, akkor a net segítségével jöttek rá a dolog nyitjára.A poloskás dolgokat nem célszerű csak úgy kihajítani, egyrészt, mert ezzel terjedhetnek, másrészt, mert rengeteg helyre tudják magukat beenni, nem biztso, hogy nemcsak a matracon élősködnek.Hatszáz dollárjukba került az irtók kihívása, illetve mindent forró vízben mostak ki, többször (a közös mosókonyhán, sok-sok dollárért), és minimum három-négy hónapig tartott a kálváriájuk, mire megszabadultak a rettenettől.
Pár hete volt a háztömbünkben egy ellenőrzés, mert itt is felütötte a fejét a baj, az egyik lakásban, nálunk szerencsére semmit nem találtak, de sajnos, ha valahol elharapóznak ezek a kis dögök, ugyanúgy, ahogy a csótányok panelbetegséggé válhatnak, mi is számításba kell, hogy vegyük őket. Klassz kilátások.
Az ágyi poloskát kiirtani igen nehéz, kizárólag folyamatos méregmező fenttartásával lehet, permetezéssel, ha ez megszűnik, és nem volt teljesen maradéktalan a lárvák kiirtása, akkor a probléma megmarad.A lárvák egy évig el tudnak élni.
Ohio-ban annyira elszaporodott az ágyi poloska, hogy sok ember szó szerint az utcára menekült aludni a saját ágya helyett. Ohio-ban most újra felvetődött az 1990-es években betiltott propoxur(DDT) használata, noha idegméreg mellékhatása miatt betiltották, most újra engedélyezését kérik a hatóságoktól, (U.S. Environmental Protection Agency (EPA), mert ez volt az egyetlen hatékony szer a poloskák ellen.
Az EPA elutasította a kérelmet, de egy egyeztetést javasolt az államvezetéssel, amely egyeztetésen még a Department of State is részt vesz...Az ohioiak közben Spray baby, spray utcai plakátokkal próbálják felhívni a figyelmet a propoxur szükségességére. A hatóságok azt hangsúlyozzák, hogy a szer talán megöli a felnőtt állatokat, de már eleve egy részük rezisztens a szerre, és félő, hogy kifejlődnek olyan mutáns törzsek, amiket már semmi nem állíthat meg. Jelenleg nagyon hatékony lehet a fűtéses techinka, amikor a szobát felfűtik 45 fokra, ekkor a bogarak elpusztulnak, csakhogy ez a technika több ezer dollár jelenleg.
Az EPA  nem győzi hangsúlyozni a prevenciót, a lakás tisztán tartását, azonban egy hotelból, egy utazás után is hazahozható a betolakodó, vagy a használtan vásárolt dolgok is okozhatnak kellemetlenséget.

No comments:

Post a Comment