Friday, November 4, 2011

Belefogysz

Tapasztalati uton igazolhato teny, hogy az Egyesult Allamokba kikoltozve az emberek meghiznak. Nemcsak en, hanem sokan masok is tapasztaltak ezt. Nem tudom megmondani, mennyit szedtem fel, mert a terhessegem miatt rengeteg maradt rajtam, de mar elotte is felkuszott par kilo. A ferjem legalabb nyolc kiloval lett "gazdagabb".Ennek fobb okai:
1. Igen olcson elerheto finom ettermek, filleres (centes) gyorsettermek, melyek latogatasa heti egyszeri-tobbszor alkalommal termeszetesse valik.
2. Rengeteg felkesz etel, etelmennyiseg nagysagrendileg tobb bevasarlasa az etelfelesegek mennyisegi elosztasa miatt (a tej gallonnal merendo es nem literrel , 1 gallon = 3.78 l stb.) es a huto- valamint kocsi-, spejz-es lakasnagysag miatt is.
3. Az autoval valo kozlekedes es a beszerzett aruk autoval valo hazavitele miatt a mozgas es cipekedes teljes elhagyasa.
4. Az etel olcso, relative barmit megvehetsz. Az havi kosztpenz az Allamokban tobbe nem sporolasi tenyezo.
5. Az uj etelek izgalmasak, mindent ki akar az ember probalni, igy aztan tobbszoroset is megeheti az amugy megszokottnak. Az adagok pedig sokkal nagyobbak a megszokottnal.
Tapasztalati tenykent kijelenthetem, hogy hazaterve fogyni lehet, meg olyanoknak is, mint en, akik evekig kemenyen fogyoztak odakint, es nehezen olvadnak le roluk a kilok. Ket honap alatt 3.5 kilot fogytam le, ugy, hogy tepertokremet is szoktam enni, meg nagy kakaos csigakat hetente tobbszor. Most kb harom-egy kilo valaszt el a hat evvel ezelotti sulyomtol.
Okok visszafele:
1. Ettermi kaja piszok draga, gyorsetterem nevetsegesen draga, ilyen helyeken valo etkezes teljesen megszunt.
2. Auto hianyaban a kb fel-haromnegyed kilometerre levo Sparbol csak a legszuksegesebbeket cipekedem haza a szatyorban, amit magammal kell vinnem odaig. Etelek csomagolasa mindenben a fele, negyede a kintinek.
3.A bkv-n valo torodes, es az autos kozlekedes teljes hianya miatt a gyaloglas es a cipekedes es az alldogalas mindennapossa valt.
4. Az elelmiszerek dragak, erosen megnezem, mit vasarolok, ezert is sokkal kevesebbet veszek meg, mint odakint tettem.
5. A visszaszokassal jaro lelki megterheltseg miatt nem kivanok enni, sok etel mar egyszeruen nem izlik, vagy nem olyan, mint regen.
Ami Magyarorszagon komoly hizlalo tenyezo, az a peksegek kinalata. Ilyen jellegu kinalat nem letezik az Allamokban. Vannak persze francia peksegek, meg fankosok,de retesek, kakaos csigak, turos buktak es tarsaik ismeretlenek.
Kiegeszites:hazalatogatasok alkalmaval alig eves mellett mindig hiztunk, de ez a jetlag-hatasnak is betudhato.Viszont ket honap mar nem tudhato be ennek.

No comments:

Post a Comment