Friday, November 11, 2011

Imagine

(Nekem John Lennonrol rogton ket dolog ugrik be, az egyik a kozepiskolai matektanarom (hajra Csabi!), a masik az Imagine, a harmadik a Love is real. A dolog nagyon egyszeru, az Imagine notaval akkor kerultem igazan kozeli baratsagba, amikor kozepiskolas voltam, es gyakran elalmodoztam a szepseges dallam hallgatasa alatt az akkor igen nagy szerelem matektanarrol.)
Pedig az Imagine sokkal tobbrol szol, mint az en kozepiskolai platonikus szerelmeim, az Imagine Lennon ikonjava is valt, es a mai napig orzi az emleket a Central Park Strawberry Fields-jen. Maga a Strawberry Fields egy 2.5 holdas terulet a Central Parkban, melynek a Strawberry Fields Forever (Beatles) dal volt a nevadoja.

A helyszin nem veletlen, par lepesre ettol a helytol vannak a hires Dakota-hazak, ahol Lennon lakott, es ahol a golyo erte, ami a halalat okozta.

A mozaikos kerek emlek Napoly varos ajandeka volt, nem messze a kotol pedig egy tabla all:
Strawberry Fields
Imagine all the people living in peace...John Lennon
Ezutan felsorolasban az osszes orszag (koztuk Magyarorszag), amelyik hozzajarult ennek a parkresznek a Beke kertjekent valo kialakitasahoz. A tablat termeszetesen Yoko Ono allitatta, aki a mai napig felugyeli es anyagilag tamogatja a park ezen reszenek rendszeres gondozasat. Ono most is a Dakotaban lakik.
A  kerek mozaikos Imagine emlek korul mindig nagy a tolongas, teleszorjak viragokkal, mecseseket tesznek ra, es allandoan villognak a vakuk is. A szeptember 11-i esemenyek utan is sokan itt kerestek vigaszt, a Beke Kertjeben, mecseseket egettek a tragikusan meghaltak emlekere.
 
(Hiaba, a matektanarom es a koordinatageometria, ezek az elso gondolataim..17 ev tavlatabol is.)
Es az en kedvencem:
 
Ha mar Lennon-nal tartunk, Amerikaban jottem ra anno, hogy a Beatles helyes kiejtese "Bit(ö)lsz", miutan a "Bitlisz"-emet nem ertettek. :)

No comments:

Post a Comment