Sunday, January 1, 2012

Mitől függ a visszailleszkedés sikere?

Kaptam egy kommentet Venatortól, aki éppen néhány nehéz dániai év után gondolkodott el, hogy Írország fele vegye az irányt, vagy hazajöjjön.
Beleolvastam az egyébként nagyon érdekes és tanulságos blogjába, és nem beszéltem le. Meglepődtetek, ugye?
Mert rájöttem, a hazatérés sikere sok mindenen múlik. Elkezdtem kommentben leírni, de úgy döntöttem, ide is leírom, hátha valakinek éppen ez segít a döntésben.
1. Fontos tényező, hogy mikor elhagytad Magyarországot, akkor hogyan hagytad el. Sikeresen zártad a kiköltözés előtti öt évet, (kb ennyi az, amit a múltból úgy egyben kezelünk), megvalósítottad, amit a saját élethelyzetedben, korosztályod miatt elvárható volt, vagy nem? Karrier, család, kapcsolatok, benne van minden. Nyilván könnyebb elválni, ha az utóbbi évek kudarcosak voltak, mintha sikert sikerre halmoztál.
2. Mennyi ideig és mennyire merültél el a kinti életben? Bejött-e, amiért, mint célért kimentél küzdeni?Alakultak-e ki adott esetben az itthon családodat helyettesítő komoly kapcsolatok, szoros barátságok, vagy ha párban mentél ki, segített-e az a párkapcsolaton (sok kapcsolat megy tönkre külföldön!)Tartósan javult, vagy romlott az életszínvonalad?Mennyire tetszik az a világ, amiben élsz?Mennyire tartod számodra megfelelőnek az ottani értékrendet?
Ha a külföld számodra nagyon sok örömöt, fontos sikereket és/vagy kapcsolatokat eredményezett, az értékrendéjét megszeretted és magadévá tetted, nyilván nehezebben válsz el tőle, mintha sok kudarc és nehézségek értek.
3. Nem mindegy hogy fölfele buksz vagy lefele. Könnyebb visszajönni egy harmadik világbeli országból, mint mondjuk az USA-ból, mert míg egy szegényebb vagy veszélyesebb ország után Magyarország maga a kánaán, addig egy jobb élet után nehéz visszaszokni.
4. Mi vár itthon? Adott élethelyzetedhez van-e segítség? Megmaradt kapcsolataid milyen minőségűek, mennyire mozgathatók?Nagyon nagy kérdés, vár-e munka vagy nem, és akkor rögtön utána jön az, hogy milyen élethelyzetben keresel munkát, szingli huszasként, erős negyvenesként vagy kisgyerekes anyaként?
Nagyon fontos a mikrokörnyezet, ami vár. Soha nem lehet előre kiszámítani, hogy pontosan mi lesz, de nagyjából igen. Ha kevés a megmaradt kapcsolat, sok ideig voltál távol, kicsi a család, sokkal nehezebb lesz visszajönni. Ha pár év telt el, sok ember vesz körül, segítségre számíthatsz, könnyebb lesz neked.
5. Az utolsó, és nem elhanyagolható kérdés, hogy Te mit akarsz? A külföldi élet mennyire változtatott meg, az értékrended mennyire alakult át, mennyire fejlődött szét attól, amit Magyarország nyújtani tud vagy fog tudni, mindez már nem mikrokörnyezeti, hanem társadalmi, politikai kérdés. Amit egy másik országban láttál,és most nem a turista láványosságokra gondolok, az okozhat egy olyan katarzist, amit soha nem élsz meg, ha maradsz. A katarzis visszahúzhat, vagy örökre elszakíthat adott esetben.
Nekem ezek a fő gondolataim. Nincs két egyforma sztori. Egy biztos, a Túró Rudi miatt nem érdemes hazajönni.

No comments:

Post a Comment