Saturday, January 5, 2013

Bingo!


Ha már játékkal kezdtük az új évet, álljon itt még néhány másik példa, olyan mindennapi találmányokról, amelyekről talán nem is sejthetjük, hogy Amerikából származnak.
A nagy gazdasági világválság termelte ki a Bingo nevű végtelenül egyszerű számos játékot.
Edwin Lowe, egy New York-i játékértékesítő nevéhez fűződik a játék megalkotása. Pontosan az egyszerűsége miatt lett annyira elterjedt, hogy akár iskolai tantermek unaloműzőjeként, de Las Vegas-i kaszinókban is megtalálható nagy pénzekért, sőt interneten is játszható.

Az amerikaiak magukénak tudják a Sorry nevű társast is, ami a magyar Ki nevet a végén?, vagy Kocog és kidob alternatívája, és szintén a Parkers testvérekhez fűződik az első kiadása, 1934-ben, ugyanakkor az ötlet egy régi indiai társasőstől származik, és Angliában egy évvel előbb már létezett Sorry néven.

Amit viszont nem lehet elvitatni Amerikától, az a Teddy mackó, aki nevét nem kisebb személyiségtől kapta, mint Theodore Roosevelt elnökről. Az első macik 1902-ben kerültek piacra, és azért az elnök nevét viselik, mert az visszautasította, hogy lelőjön egy fekete medvebocsot egy vadászat alkalmával, ekkor ragadt rá a Teddy becenév. A medvék nagyon nagy sikerrel terjedtek el, kórházakban  rendszeresen alkalmazzák őket, hogy vigasztalják a beteg gyerekeket, de a rendőrség is használni kezdte, amikor vészhelyzetben levő gyermekekkel dolgoznak, az egész USA-ban (Teddy Bear Cops program).


Mr. Bean sem lenne az igazi Teddy nélkül

No comments:

Post a Comment