Friday, April 19, 2013

Ki is az a GI (Joe)?

Gondolkodtam, hogy mint amerikai blognak illene hírt adnom a bostoni eseményekről, de éppen elég cikk születik ebben a témában. Akkor lenne ennek értelme, ha érdemben hozzá tudnék tenni valamit a hírértéken túl, mondjuk mert ott élek, és a közhangulatról, reakciókról valami többet és mást tudok leírni mint a sajtó.

Most inkább olyanról írok, amiről a a médiában biztos nem találkoztok, meg kissé érdekesebb és kellemesebb téma is. Egészen fura módon Szilvási Lajos egyik regényében találkoztam a GI kifejezéssel, ami persze a GI Joe kapcsán már ismert volt előttem, csak soha nem gondolkodtam el a hátterén. Most megtettem.
A GI azaz Government Issued az első világháború után egyszerűen a közkatona neve lett. Még Szilvási is így használja a regényében. Ráadásul a Joe erre még ráerősített, az amerikaiak joe-ja az átlagember, gyakran Average Joe. (Jelent még feketekávét is szlengben.) A GI másik lehetséges magyarázata, hogy az első világháborúban a katonai felszerelések nagy részére rákerült a GI bélyegző, ami egyesek szerint government issued, mások szerint galvanized iron.


A Hasbro által gyártott akciófigura kezdetben az amerikai hadierő egyes ágazatai képviselte a legkisebbek fele (az amerikai nemzeti identitásnak igen fontos része a hadsereg tisztelete), volt GI Joe katona, légierő, tengerészgyalogos. Mivel babának a hatvanas években hívni nem lehetett, hiszen a fiúk nem babáznak, márpedig nekik készült, akciófigurának nevezték el.
A figura kezdetben Rocky, Skip és Ace néven futott (Rocky volt a katona, Skip a tengerészgyalogos, és Ace a pilóta), de aztán a GI Joe név váltotta fel egységesen ezeket. A vietnámi háború utáni háborúellenes közhangulatban GI Joe egy időre űrhajós és mélytengeri búvár lett.

Amiért a GI Joe úttörő lett, még a Barbie figurák melőtt, az az, hogy mozgatható volt a teste 21 ponton, előtte ilyen babákat nem gyártottak. Így is reklámozták: America's movable fighting man.
Már 1965-ben megjelent a fekete bőrű változat, sőt 66-ban megjelent az európai és japán fejváltozat is.
GI Joe figurája az emberi test nem lehet szabadalom alapja, így a Hasbro egy sebet vésett a figura arcára. ennél is érdekesebb az a "szexepil", ami véletlenül tűnt fel, majd direkt így kezdték gyártani a babákat, nevezetesen, hogy a jobb hüvelykujj körme az ujj belső részére került a külső helyett,. (Annyi ilyen érdekes véletlen alapja egy-egy tudatos marketingfogásnak, mégis mindig elcsodálkozom, hogy mennyi ilyen furcsaság van.)
A figurák ruhái és katonai gépkiegészítői, autói folyamatosan fejlődtek az évtizedek alatt.

Míg manapság az akciófigurák egy-egy akciófilm kapcsán születnek meg utólag, az első akciófigura, a GI Joe esetében ez fordítva történt, a Real American Hero, GI Joe sorozat a nyolcvanas évek elején látott napvilágot.



A Hasbro az USA-n kívül egyedül Kanadában és Angliában dobta piacra a GI Joe-t. A GI Joe nemzedékek fiúgyerekeinek első hőse volt, és nagyszerű "nevelőeszköz", hiszen az amerikai hős az amerikai katona, ez nagyon erősen benne van az össznemzeti gondolkodásban, a hadsereg és a katonai karrier komoly presztizsű az Államokban.

3 comments:

  1. Gyerek kori egyik kedvencem. Azt hiszem neki is állok majd letölteni. Köszi az emlékeztetést.

    ReplyDelete
  2. A későbbi Action Man is gyakorlatilag ebből fejlődött ki.
    Action Man, action!
    Dr. X (csinál valami gonoszságot), de Action Man (itt következik a speciális fegyver bemutatása)!
    - ACTION MAN IS THE GREATEST HERO OF THEM ALL -

    ReplyDelete