Thursday, May 23, 2013

Kérsz egy pizzát? Nyomtatok neked!

Képzeljük el, hogy a pizza a nyomtatóból jön ki. Elképzelhetetlen, pedig igaz, a NASA legújabb fejlesztése egy texasi céggel karöltve.

Na meg mégis hogyan? A nyomtatott pizzát megelőzte néhány másik project, nevezetesen a 3D nyomtató megszületése. A 3D nyomtató a számítógépben tárolt program alapján és egy speciális szkennerrel egy tárgyról pontos másolatot tud készíteni, egyfajta jó minőségű műanyagból amely leginkább a hintőporra hasonlít, nyomtatás előtt. Megtetszett a szomszéd gyerek babája? Nem gond,kinyomtatjuk. Kellene gyorsan egy hegedű? Ilyet is lehet nyomtatni, ráadásul az orrunk előtt építi fel a nyomtató a tárgyat. Nagyon alkalmas kis alkatrészek elkészítésére, de akár gyerekbiciklit is lehet rajta nyomtatni.

A 3D nyomtató volt az alapja az ételnyomtatásnak is. Az ételeket egészen egyszerű alkotóelemekre lehet lebontani, minden ételféle ilyen mikroalkotóelemekből épül fel, csak más arányban.
Az első sikert a csokoládé hozta egy 3D nyomtató segítségével.
 Innen jött az ötlet, hogy a pizzával is meg lehetne próbálkozni, mivel a gép tud rétegeket nyomtatni,a min a pizza esetében a különböző ízek egymásra rétegzésénél kulcsfontosságú. Ez elsősorban az űrhajósok számára készített ételek terén nyitna új lehetőségeket, noha az űr-ételnyomtató még nem létezik, csak elméletben.

(Itt jegyzem meg, hogyha valaki Washinton DC-ben jár az Air and Space Museum ajándékboltjában lehet kapni "űrhajós fagyit", ugyanolyan technikával van elkészítve mint az űrhajósok öt évig elálló űrételei.)

A 3D nyomtatóknak már most megvannak a veszélyei, például kiválóan alkalmasak fegyverek nyomtatására, ráadásul egy ilyen nyomtató elérhető áron kapható az USA-ban, kb 1500 dollár.

Aki nem hiszi, járjon utána, egy rövid videó, ha képzeletünk kevés lenne:



2 comments:

  1. Nem vagyunk már olyan messze a kajaszintetizálástól, mint a sci-fikben :)

    ReplyDelete