Tuesday, May 7, 2013

Oltási rend kálvária

Egészen idáig tulajdonképpen nem okozott gondott az amerikaisága a gyerekemnek Magyarországon néhány apróságot leszámítva...
.... nyilván a homogén kultúrában szocializálódott óvónők sok mindent nem tudtak kezdeni a kezdeti szókincsbeli eltérésekkel, gyorsan megkapta a gyerek a címkét, hogy elmaradt a szókincse az átlaghoz, és ejnye anyuka, ne nézzen a gyerek angol nyelvű mesefilmeket, (azóta franciát is néz, mert a Trotro Csacsi nagy kedvenc. Érdekes módon, noha nem tud franciául, megérti, és felismeri, ha más nyelven szólal meg a Csacsi (mondjuk törökül), és ez zavarja a gyereket, pedig a franciát sem érti elvileg.)

....aztán nem lehetett amerikai zászlót rajzolni az oviban, nesze neked kettős állampolgárságra nevelés....(akkor rajzol itthon).

...természetesen a követséggel intézni kellett a babyútlevélről a váltást a gyerekre....
...nekem érkeznek az amerikai állampolgároknak szóló biztonsági és egyéb üzenetek a követségről, hiszen az állampolgár még nem olvas....

...és az én felelősségem, hogy nevelem-e amerikainak is a gyereket, vagy hagyom az egészet a csudába. (Igyekszem nem hagyni, persze nem könnyű innen megtalálni azt, amit ekkora gyereknek átadni lehetséges.)



A hat éves kori oltás azonban jócskán megzavarta a rendet, ugyanis az amerikai oltásrend államonként is más, de főleg egészen más, mint a magyar.

A magyar 2006 óta ilyen:
Az új védőoltási rend:
Életkor 2006-tól
0-6 hét BCG
2 hónap DTPa-IPV-Hib
3 hónap DTPa-IPV-Hib
4 hónap DTPa-IPV-Hib
15 hónap MMR
18 hónap DTPa-IPV-Hib
3 év DTPa-IPV
6 év DTPa-IPV
11 év MMR
14 év Hepatitis B

A rövidítések az alábbiakat jelentik:
BCG - tuberkulózis elleni oltás
DT - diftéria, tetanusz elleni oltás
DTP - diftéria, tetanusz, szamárköhögés (pertussis) elleni oltás
Pw - a jelenlegi teljes sejtes szamárköhögés elleni komponens
Pa - csak tisztított antigéneket tartalmazó szamárköhögés elleni komponens
OPV - szájon át adott, élő, gyengített vírustörzseket tartalmazó oltóanyag gyermekbénulás ellen
IPV - inaktivált vagyis elölt vírust tartalmazó gyermekbénulás elleni oltóanyag
HIB - a Haemophilus influenzae baktérium elleni oltóanyag
MMR - mumpsz, kanyaró (morbilli), rózsahimlő elleni oltóanyag
Hepatitis B - fertőző májgyulladás elleni oltóanyag


Ehhez képest az amerikai máskor olt, és a Magyarországon csak fizetősen elérhető oltások, mint rota,bárányhimlő, HPV bele vannak építve az amerikai ingyenes oltási rendbe. A vírusos agyhártyagyulladás elleni oltás sem kötelező Magyarországon, míg odakint igen.
A Hepatitis B az első oltás, amit az amerikai gyerek a kórházban megkap, Magyarországon ez csak 14 éves korban jön be a képbe. Aztán a vírusos tüdőgyulladás elleni oltás sem szerepel a magyar kötelezők közt, az amerikai csecsemő az első két évben letudja.

Nem csoda hát, ha fogja fejét a gyerekorvos, hogy mit is csináljon. Elbandukoltunk szépen az oltási könyvünkkel a rendelőbe, végül nem kaptunk semmit, mert a hat éves kori oltást kint megkapta négy évesen. Jelenleg úgy áll a a dolog, hogy a hátramaradt (magyar oltásrend szerinti) 11 éves kori mumpsz és társai oltásokat is megkapta már előbb, és az amerikai szerint már nem kell oltani, a magyar szerint meg 11 évesen jön ez, a magyar 14 éves kori Hep B-t pedig babakorban letudta. Az amerikai szerint ezeket többször nem kell megkapnia, de hátra van még a vírusos agyhártyagyulladás elleni 11 évesen, ami Magyarországon nem szerepel a rendben, kellene HPV oltás, és még egy di-per-te, amit a magyarok most hat évesen zárnak le.

A doktornő megígérte, hogy konzultál valami oltástanácsadási központtal. Azt gondolom, hogy alig van hátra pár oltás, a magyar rend szerintieket már letudta a gyerek, így az amerikai protokollt kell követni, mert abból hiányzik neki még. Mindenesetre alaposan át kellett tanulmányoznom a két oltási rendet.

Gyanítom, hogy a vírusos agyhártyagyulladás és a HPV elleni oltások Magyarországon az úri luxus körébe tartoznak, így azokat nem fogja megkapni, csak a fennmaradó egy di-per-te oltást.



10 comments:

  1. Köszi hogy megírtad ezeket, bár gyanítom, mi nem a magyar rendszerrel fogunk összeakadni.
    Viszont érdekes a dolog, mert pl. itt nálunk most újraoltanak akit csak lehet a DIPerTe-vel, mert a szamárköhögés kezd visszajönni- köszönhetően a nem oltatók népes tábornának.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adass be mindent, kb 15o ezerbe kerul osszesen itthon a rota, baranyhimlo, hpv ami opcionalis, es a virusos agyhartyagyulladasra nem is tudom van-e oltas itthon.

      Delete
  2. Oltás. Ehem. Az én fiamnál nem cicóztak megkapta a tejes magyar csomagot újra. Gondolom orvosa válogatja hogy viszonyul a kérdéshez.

    Az ovival kapcsolatban....az iskolaérettségi vizsgálaton anno ezért dőlt meg a gyerek. Merthogy törte a magyart. Ezért járt még nyolc évesen ovodába. Mire nagy kegyesen engedték volna iskolába addigra meg jól eljöttünk. Megint. Már csak két évet kell kihúznunk és a gyáhatósági mumus se lebeg többé a fejünk felett.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itt most eppen az ellenkezoje folyik, a viktaturaban most kotelezo hat evesen az iskola, akkor is, ha nem erett a gyerek ra. Nagyon kemeny harcot folytattam, hogy maradhasson meg egy evig.

      Delete
  3. A HPV-t, ha az önkormányzat támogatja, akkor ingyenesen megkapja. De csak abban az esetben, ha te rendszeresen jártál rákszűrésre. Legalábbis Tbányán így van jelenleg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jol ertem, ha en jarok rakszuresre, a gyerek kaphat HPV-t tamogatottan?Vagy en kaphatok?Itt az sztk-ban a multkoriban 24 eves korban maximalizaltak a beadhatosagot tamogatassal.

      Delete
    2. Igen, jól értetted! A gyerek kap, ha a mama "példát mutat".

      Delete
  4. En azt tapasztaltam, hogy az USA-ban (legalabbis itt nalunk CA-ban) azokra az oltasokra is kaptunk (kaptam) emlekezteto oltast, ami magyar emlekeim szerint "egy eletre" vedettseget kap. Itt ugy mondtak, hogy 10 evenkent erdemes egy emlekezteto oltast beadatni. A nem vagyok szakerto ebben a temaban, szerintem meg az orvosok sincsenek egyseges velemenyen ezen a teren. A virusos agyhartyagyulladas az a Meningitis, ugye? Arra nincs otthon oltas? nekem ugy remlik, mintha lenne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen, így van, és van is értelme újra beadatni őket.

      Phoebe: mi oltáspártiak vagyunk, mindent meg fognak kapni a gyerekek ami jár.

      Delete
  5. Meningococcal.A felsoroltak alapjan nincs.

    ReplyDelete