Sunday, September 15, 2013

Vicces dolgok az osztályteremben

Ahogy beköszöntött az iskolai szezon, tanárszívem bizony erősen húzott affele, hogy legalább távolról elgyöngyörködjek az egy dolláros osztálytermi dekorokban.
Mert Amerikában nemcsak beszélnek a vizuális segédeszközök használatáról, hanem igencsak komolyan teszik is ezt.
Megtehetik, ide nézzetek, mi mindent lehet az egy dolláros boltból beszerezni.Külön van olyan szekció a boltokban, hogy Classroom Decoration.


Top tíz idei kedvenc:

1.
Kiabálás helyett. Torokkímélő megoldások a nebulók megregulázására. És jópofák is.

2.
A motivational reward scone névre hallgató segédeszközt nagyon szorgalmaznám Magyarországon is, az amerikai oktatás alapja a pozitív megerősítés. Ennek aztán millió formája létezik. Amikor a lányom ovis lett, akkor égett az agyamba örökre a good job kifejezés, ami kb annyit tesz magyarul, ügyes vagy.

3.
Az előbbinek egy kisebb, füzetbe ragasztható változata a motivational sticker, ilyesmi célja volt a nyolcvanas évek elején a tanítónénim nyomdás macijának. Ez is, az is jó módszer a motiváció ébren tartására, nemcsak gyerekeknél.

4.
Még mindig jutalmazás:kellemest a hasznossal: motiváló radírok. Ez azért is klassz, mert akárhányszor radíroz a gyerek egy hibát, csak eszébe jut, hogy ennek ellenére ő nagyon jól is tud teljesíteni.
 
5.
Az amerikai oktatás elengedhetetlen, a kártyamódszer egyik alapkelléke, a flashcard. Ennek az a lényege, hogy a már megtanult anyagot begyakororoltassa úgy, hogy csak és kizárólag azt gyakoroltassa sallangok nélkül, kép és tevékenység bekapcsolásával. Mennyivel érdekesebb egy kisgyereknek a kártyát forgatni, mint végtelen sorokat írni a füzetébe. Megfogja a kártyát, megnézi a feladványt, kimondja az eredményt, megfordítja a kártyát, ellenőrzi a válaszát a túloldalon. A felnőtt diákjaim is ugyanígy tanultak.

6.
A kártyamódszer másik alapkelléke az index card. Ez gyakorlatilag arra szolgál, hogy bármilyen tárgy tanulásánál a diák maga készíthesse el a flashcardjait. Tipikusan így tanulnak idegen nyelvet, szavakat. Soha nem felejtem el, amikor először kezdtem tanítani odakint, és a szótárfüzetet próbáltam erőltetni, mint egyetlen, számomra addig ismert szóeltároló eszközt. Egyrészt nem is kapni, másrészt az amerikaiak nem arra szocializálódtak. Ha kell, százasával hordják maguknál az indexkártyáikat kis befőttes gumival átkötve, de ők ezt szokták meg, és tartják hatékonynak.

7.
A hittant sem kell feltétlenül kenetteljesen, és kisdiák számára unalmas módon eladni. A hívő Amerikában a bibliaismeretet is játékosan oktatják, itt van egy bibletrivia kicsiknek és nagyoknak.

8.
Homework Helper néven kapható ez a sorozat. Ilyen foglalkoztató füzetekből Magyarországon sincs hiány, a különbség csupán az árban van, a fenti képen látható füzetek egy dollárért megvehetőek, és színesek, jó minőségű lapra nyomtatottak, így a szegényebb családok számára is elérhetőek. Magyar társaik elég drágák, és olcsóbban a rossz minőségű papírra nyomtatott fekete-fehér füzetek vásárolhatóak meg, de azoknak az ára is bőven több egy dollárnál. (Nesze neked esélyegyenlőség.)

9.
Az amerikai alsósoknak nincsenek füzeteik. A tanítónők nem töltenek délutánokat füzetek előírásával. A gyerekek mappákba gyűjtik az otthon és az iskolában megoldandó feladatokat. Ezeket pedig készen lehet kapni, amint látjátok, 38 féle feladat áll a tanítónő rendelkezésére egy csomagban. Ezeket egyszerűen kiemeli a kiadványból, mivel másolhatóak, és készít annyi fénymásolatot, ahány gyerek van az osztályban.

10.
Míg Magyarországon, Rubik szülőhazájában a bűvös kocka egy divathullámként lecsengett, játékboltokban ezerötszáz és kétezer ötszáz forintos árskálán még megtalálható, addig Amerikában, Rubik választott hazájában a kocka a legutolsó kis dollárboltban is kapható.Ez a változat hologramos,és persze ára egy dollár.




 

 


No comments:

Post a Comment