Saturday, November 2, 2013

Jött, látott, győzni fog?




Halloween parti 2008-ból, Budapesten
 
Idén először tapasztaltam,- nagy örömmel-, hogy Magyarországon (Budapesten) már nemcsak az ifjúsági szubkultúra részeként (azaz végre még egy parti, ahol lehet zúzni rémséges jelmezekben), hanem intézményi szinten is megjelent a Halloween.



A fiatalok partikultúrájába már évek óta beépült, a szórakozóhelyek hamar felismerték, hogy a buli még nagyobb lehet, ha Halloweennel reklámozzák.




A következő réteg, aki nyitott lett rá: a kisgyerekes szülők rétege, a programok egy része is őket célozta meg: Halloween-kézműveskedés, töklámpás készítése stb. Az idei állatkerti Halloween valójában nagyon szerény volt, a bejáratnál volt egy pad néhány tökkel, ott fotózkodott mindenki, és a nemrég megnyílt Varázshegyben volt egy-két foglalkozás, illetve néhány gyereket láttam elcsúfítva arcfestés következményeként. Igazából  egy klassz nap az Állatkertben megbolondítva egy minimális fűszerrel, mint amikor a kávéhabra fahéjat kérünk, annyi volt a Halloween az Állatkertben ma.

Halloween programs in the zoo
Idei Állatkerti plakát
 
Amolyan kiállításszerűen megjelent már tavaly is a Vörösmarty téren, de hogy ez mennyire a turistáknak szólt, azt jól példázza, hogy szinte csak angol nyelvű oldalakon jelent meg róla felhívás. Az esemény 2010 óta van jelen, és díjazzák a legjobb tököt, a legjobb sminket és a legjobb jelmezt.



Valójában még mindig kevés köze van ahhoz, ahogy ezt ünnepelni szokták, hiszen Amerikában jelmezes felvonulások, és az esti trick or treatezés mellett jelentős a dekoráció ereje is, aminek itt minimális még a jelentősége, néhány egy eurós, meg eurócentes boltban lehet kapni a német import tárgyakat, de az ilyen jellegű dekoráció elterjedése még azt mondhatnám láthatatlan. Az üzletek sem igazán reklámozzák a Halloweent. Amerikában a parti is inkább baráti összeröffenés, mint szórakozóhelyes buli. Ami még érdekes, hogy a Halloween hagyományával rendelkező országokban szigorúan október 31. a napja, míg Magyarországon három-négy nappal utána is hirdetnek ilyen jellegű programokat.

Egyesek kifejezetten óckodnak tőle, nemrég olvastam a Facebookon, hogy "multi-kulti zagyvaság". Elsősorban az idősebbek nézik rossz szemmel a Halloween terjedését, mint idegen testet, ami bepiszkítja a "butaságával" a Mindenszentek előestéjét. Pedig minimális utánaolvasásssal felfedezhetnék a két ünnep közti összefüggést, a kettő csak felfogásában más. Míg a Halloween szembeneveti a halált, és így teszi elviselhetővé a gondolatát, a keresztény ünnep szomorú temetőjárást rendez virágos áhítattal. A Halloween meg szokta kapni azt is, hogy üzleties, hiszen lehet venni a jelmezeket, a műsírokat, a tökfaragó készletet stb. Nekem erről az jut eszembe, hogy november elsején meg a virágosok keresik szénné magukat...Mindkettőnek helye van, és végre lenne egy egészséges egyensúly, számomra az egyik legkomorabb nap november elseje.

Azért azt hozzá kell tenni, hogy minden új dolognak ellenállunk, ez az ember természete. És minél idősebb valaki, annál inkább nehezen fogad újításokat. Ha a Valentinre gondolunk, valamikor a kilencvenes évek elején elég nagy volt az ellenállás, sokáig csak a középiskolások ünnepének tekintették, később egyre idősebb generációk is csatlakoztak, hiszen egy nagyon kedves ünnep a Valentin.
Ahogy visszafele, kötve hiszem hogy a komor Halottak Napját bármely nem-ünneplő ország felvenné a listájára, a Halloween terjedni fog, mert vidámságot hoz.

A Halloween amúgy ír (kelta) ünnep, és az ír éhinség idején kitántorgó írek vitték el az Államokba a 19. század közepén. Európában (az angolszász országok kivételével, ahol hagyomány) a kilencvenes évek elején kezdett el terjedni, először Franciaországban, később Belgiumban, Németroszágban stb. Ott is meg kellett küzdenie a Mindenszentekkel, és annak egészen más szemléletével, és 2007-2008-ban sok helyen vissza is esett az ünnep kellékeinek megrendelése.

2 comments:

  1. Nekem csak az a "fura" ebben az egészben, hogy mindenki azt tanítja a gyerekének, hogy idegenektől ne fogadjon el édességet (cukros bácsi), ezen a napon viszont kötelező idegenekhez bekopogtatni és édességet követelni tőlük. Ha meg nem adnak, akkor jól meg lehet dobálni a házukat tojással, WC papírral stb...

    ReplyDelete
  2. Ami az idegeneket illeti, azert azt hozza kell tenni, hogy a biztonsag mindenhol - itt az USAban is nagyon fontos. Igy pl. sok helyen felhivjak a figyelmet arra, hogy a gyerekek ne menjenek be idegen hazba. Ez nem is szokas egyebkent, a gyerekek legtobbszor csoportosan, sot felnottek (szulok) kisereteben jarnak hazrol hazra, az edesseget pedig a bejarati ajtonal adjak nekik oda.

    ReplyDelete