Wednesday, January 14, 2015

Oreo-sztori

Az Oreo pár éve Magyarországon is elérhető, igaz, nem ugyanolyan, mint az eredeti amerikai.
Ha megkérdeznék tőlem, hogy milyen szimbólumokat tudnék mondani, ami az USA-t jelképezheti, biztos benne lenne az Oreo.

De mi is az Oreo és mi a története?
Külsejét tekintve olyan, mint egy Pilóta-keksz, csak mindkét fele sötétbarna, és keserű csokoládé ízű. A belsejében egy fehér krém van, állagában a Pilótáéra hasonlít, ízében viszont simán gejl. Hogy még nagyobb kedvet csináljak hozzá, 1997-ig disznózsír volt a krém alapanyaga...Ekkor Sam Porcello, azaz Mr. Oreo, egy élelmiszertudós megváltoztatta ezt a meglehetősen egészségtelen receptet...hidrogénezett növényi olajra cserélte a disznózsírt. Ugye kedvet kaptatok hozzá? Megnyugtatásokra elmesélem, hogy 2006-től megint változott a recept, és a hidrogenizált növényi olja helyett valami egészségesebb került a krémbe, transzzsír mentes nem hidrogenizált növényi olaj.
Szerintem az Oreo kifejezetten rossz. De ez csak az én véleményem, van éppen elég rajongója ennek a töltött kekszféleségnek.



1890 körül New Yorkban néhány kekszgyártó cég összeolvadt és hamarosan megalakult a National Biscuit Company (milyen furcsa egy piacgazdaságban egy ilyen név), azaz a Nemzeti Kekszgyár. Mivel neve túl hosszú volt, Nabisco-ként rövidítették a dobozon. Ez beépült a köztudatba, és 1912-től hivatalosan is ez lett a neve a Nemzeti Kekszgyárnak.
Ekkortájt kezdett három fajta kekszet árulni, ebből kettő valamiért nem nyerte el a publikum szeretetét és hamar eltűnt az üzletek polcairól, a trió harmadik tagja az Oreo viszont nagyon hamar népszerű lett.Az Oreo receptjét természetesen levédették az Amerikai Szabadalmi Hivatalban, ez a nap, a városi legenda szerint március hatodika, ami azóta is Nemzeti Oreo Nap...Igen, ilyen is van. Érdekes lenne egy Nemzeti Sport Szelet vagy Nemzeti Nógrádi Ropi Nap, nem? Egyébként állítólag nem is ezen a napon lett szabadalmaztatva, hanem később.

És hogyan jött létre az Oreo? Nos, mint elég sok más esetben is, egy kisebb versenytárs ötletének kiváló marketinggel való eladása...valahogy így.Eredetileg a Sunshine kekszgyártó Hydrox néven hozta forgalomba az Oreot.Természetesen a Nabisco tagadja, hogy az Oreonak lett volna elődje..

Miért Oreo lett a neve? Engem általában ezek a dolgok szoktak leginkább érdekelni. A magyarázat olyasmi, hogy az O-RE-O, azaz az O az a keksz formája kétszer, és a RE pedig a cREam azaz krém szóból került a névbe. Más teóriák szerint a francia d'or azaz arany szóból származható, vagy a görög oros azaz hegy szóból.Imádom a termékek neveinek kitalálóit!

Nemcsak a neve misztikus, de a mintázata is:



Vajon mi lehet az a furcsa antennaféleség a felirat felett? Még a templomos lovagrend neve is felmerül a magyarázatok közt, illetve valamiféle korai európai minőségszimbólum.Más magyarázatok szerint a szabadkőműveseket szimbolizálja az antenna.Noha a Nabisco ezt tagadja, de elképzelhető, hogy csupán egy kekszdesigner ötlete, és semmilyen misztérium nem övezi az antennát.

Az Oreo, azon kívül, hogy önmagában is kapható, rengeteg más édességben is fellelhető, mintegy csábító erőként. Magyarországon van Oreós Milka, Amerikában pedig a Mekiben  alap az Oreós McFlurry.A Dairy Queen egyik népszerű terméke az Oreós jégrémtorta. Persze rengeteg Oreót felhasználó termék van még, ez csak néhány példa.


Forrás: TodayIfoundout

No comments:

Post a Comment