Sunday, April 5, 2015

Amerikai húsvét

Húsvéti "rossz" szokás az  USA-ban, hogy nem számít munkaszüneti napnak húsvét egyik napja sem. Ilyen értelemben nincs is az az ünnepi hangulat, amilyen Magyarországon, attól a puszta ténytől, hogy itt ugyanúgy kell dolgozni, tehát sem pihenés, sem rokonlátogatás nem fér bele az időbe.Húsvét vasárnap szoktak tojást dekorálni, ez lehet igazi keménytojás, vagy műanyagtojás. A kidekorált tojások elvileg a tojásfára, (egg tree) kerülnek. A gyerekeknek a Húsvéti Nyúl hoz ajándékot, amelyet tojásvadászat keretében keresnek meg. Az ajándékok nagyon hasonlóak a magyar gyerekeknek hozott édességekhez, és néhány apró játékhoz.
A hagyományos húsvéti ételek közé tartozik a sonka, a burgonya és a zöldségek. A családi tojásvadászat mellett rengeteg farmon van erre lehetőség, egy kellemes tavaszi napot eltölteni húsvéti mulatságokkal.Húsvét hétfője munkanap. A locsolkodás csak magyar szokás, nincs másutt legjobb tudomásom szerint, legfeljebb magyarlakta környező területeken.
 Ami nagy esemény szokott lenni a fővárosban, az a Húsvéti Tojásgörgetés a Fehér Háznál. Ez egy ingyenes rendezvény 12 éven aluli gyerekeknek és családjaiknak, amelyre ingyenes jegyeket online lottón sorsolnak ki, hogy az egész USA területéről el tudjanak jutni gyerekek az eseményre. A tojásgörgetés mellett természetesen mindenféle játékok, és maga a Húsvéti Nyúl is várja a szerencséseket. A hagyomány 1878-ban kezdődött, President Rutherford B. Hayes elnöksége alatt. DC-ben egy másik ingyenes esemény is van minden évben, az állatkertben tartják az Afrikai-Amerikai (aka fekete) Családok Ünnepét, tojásgörgetés, tojásvadászat, kézműveskedés, sok finom étel várja a résztvevőket.Több fővárosi étterem kínál elegáns Easter Brunch-öt, amely egy nagyon jellemző étkezés errefele, a reggeli és az ebéd összevont változata, valamikor a két étkezés helyett egy, a két étkezés ideje között (lásd tegnapi bejegyzés).

És hogy miért jó szülőnek lenni egy abszolút köznépnek való lakótelepen? 2010-ben született ez a bejegyzésem:

Nagyot mosolyogtam, amikor a héten a lakótelepünk managementje meghirdette a szokásos évi tojásvadászatot a gyerekeknek, akiket egy nagy beöltözött nyúl is várt, Peter Cottontail. (A program mellesleg teljesen ingyenes, készítenek egy képet minden gyerekről a nyúllal, amit később odaadnak, ajándéksorsolás is van a kiosztott csokoládék és cukorkás tojások mellett, hasonlóan a télen megszervezett Télapó-ünnephez.) Hogyan tudtak ilyen nevet kitalálni?Aztán ahogy a héten magam is befordultam édességet venni üzletekbe, azt láttam, hogy sok csokinyúl csomagolásán is szerepelt ez a név. Ekkor már gyanakodtam, hogy ez nem egy egyszeri név kitaláció, hanem megint valami amerikai kulturális dolog van mögötte, amit még nem ismerek, és ez mindig meglep, pedig pár húsvétot eltöltöttem már itt. Mindig tanul valami újat az ember külföldön, az eltöltött évek számával a rácsodálkozások nyilván csökkennek, de mégis, mindig van valami, amit még csak most fedezek fel.Visszatérve a Vattafarkú Péterre, ez egy amerikai író könyvének szereplője,Thornton Waldo Burgess hívta életre, majd később egy másik nyuszisztori alapján született egy TV-film, amelynek megírásában Burgess segédkezett, de valójában leginkább csak a saját sztorijában szereplő nyúl neve került bele a TV-s változatba, és tette széles közben népszerűvé a nevet, a Here comes Peter Cottontail, 1971-ben.Peter Cottontail nevét gyakran használják az Easter Bunny alternatívájaként.

Ezek a 2011-es lakótelepi buli képei, hatalmas plüsscsibéket is kaptak a gyerekek, a rengeteg kisebb csoki, cukorka, nyalóka mellett, na és a nyuszimaszk és a lufi is elmaradhatatlan volt. (Ahhoz képest, hogy ebben az évben néhány jobb minőségű csoki és egy matricás füzet nekem, mint főnyúlnak 5 ezer forintomba került, kesernyés mosollyal nézem ezeket a régi képeket, amikor gyakorlatilag a lakbérbe ágyazva érkezett a nyúl.)






No comments:

Post a Comment