Thursday, April 2, 2015

Bombából tojás?

1999-ben kezdődtek az első próbálkozások arra nézvést, hogy az Amerikában hagyományos húsvéti tojásvadászaton a vak gyerekek is részt vehessenek. Az első komolyabb rendezvényt meg is hirdették, de összesen egy család jelentkezett rá. A csúfos kudarc után nem adták fel, és az évek alatt szép hagyománnyá nőtte ki magát a rendezvény.Ekkor még a Dallas Junior Chamber of Commerce és  a Texas Department of Assistive and Rehabilitative Services lelkes munkatársai kezdték összeeszkábálni az első sípoló tojásokat az érintett gyerekeknek.A tojásvadászat után a sípoló tojásokat a gyerekek lecserélték rendes húsvéti tojásra. A gyerekeket látó kísérő családtag vezette és segítette a hang irányában az első ilyen rendezvényeken.

2005 óta élvezhetik a vak gyerekek  Amerikaszerte is a tojásvadászat hagyományát.
Ekkor fejlesztették ki ugyanis az International Association of Bomb Technicians and Inverstigators munkatársai a sípoló tojást.
A műanyag, színes tojás hanggal tudja irányítani a srácokat, hogy megtalálják.
Az ötlet egy olyan bombatechnikus apukától származott, akinek a lánya vak, és a férfi szerette volna, ha a gyermek ugyanúgy részt vehessen ebben a húsvéti mulatságban, mint más gyerekek.
Néhány sikeres tojásvadászat lebonyolítása után a technikusok  elkezdték a tojások adományozását vakokat segítő szervezeteknek és iskoláknak.
A vak gyerekeknek csoportokban nyílt lehetősége a tojások begyűjtésére egy nyílt, füves területen, így bátran mehettek a hang után, és kereshettek hangirányban. Még a tizenéves tinédzserek is boldogan gyújtögettek a siketek és vakok integrált iskoláiban.
A csoportos gyűjtést azóta is megrendezik minden húsvétkor a különböző államokban ezeknek a gyerekeknek.
Ma már bárki rendezhet ilyen tojásvadászatot vaksággal élő gyermekének, mert a tojás forgalomba került a maxiaaids.com-on. Igaz, hogy nem olcsó, $17.95 egy darab, viszont ha valaki egyszer megveszi, akkor amíg a gyerek ki nem nő ebből a mulatságból, használhatja őket húsvétkor. A tojások különböző színűek, és miután a szülők elhelyezk őket egy nyíllt területen, egy kis kapcsoló gomb segítségével lehet beindítani a hangadást rajtuk.Minden szín más hangot jelent, így könnyebben tud a gyermek tájékozódni.

No comments:

Post a Comment