Saturday, June 27, 2015

Június 26: Történelmi pillanat az amerikai esélyegyenlőségben



Tegnap az Amerikai Legfelsőbb Bíróság olyan határozatot hozott, miszerint nem szabad az egyes államoknak megtiltani az azonos neműek házasságát.

Ez hatalmas lépés a homoszexuális párok legális együttélésében. Noha évek óta újabb és újabb állam "adta be a derekát", és lehetett szabadon házasodni, azért elég színes volt a kép. A tegnapi határozat értelmében az Egyesült Államok egész területén megilletik a házasságjogok szexuális irányultságtól függetlenül az embereket, és ezzel Amerika megint példát mutatott a világnak.
Egy újabb előítéletből táplálkozó tiltó hagyományt töröltek el.
Hatalmas az ünneplés a meleg közösségekben.

A Fehér Ház tegnap szivárvány színekben pompázott,
Obama elnök a következőket mondta az esemény alkalmából ünneplő ezrek tömegének:

"Our nation was founded on a bedrock principle, that we are all created equal. The project of each generation is to bridge the meaning of those founding words with the realities of changing times. Never-ending quest to ensure those words ring true for every single American. Progress on this journey often comes in small increments, sometimes it's two steps forward, one step back, propelled by the persistent effort of dedicated citizens. And then sometimes there are days like this when that slow steady effort is rewarded with justice that arrives like a thunderbolt. This morning the Supreme Court recognized that the Constitution guarantees marriage equality. In doing so they have reaffirmed that all Americans are entitled the equal protection of the law."

Ma már a Facebookon Let's Celebrate Pride néven szivárványszínű profilképet lehet készíteni az ügy támogatóinak. A Fehér Ház profilképe színes lett. Államokszerte szivárványszínű most minden.Ennek a gesztusnak az értéke felbecsülhetetlen.
Egy érintett barátom azt írta, hogy nagyon örül, hogy azok a gyerekek, akik esetleg mostanság döbbennek rá másságukra érezhetik a támogatást és nem kell többé rettegniük a kirekesztettségtől.

Óriási győzelem ez az előítéletek felett, legalább akkora, mint amikor Rosa Parks fogta magát, és nem volt többé hajlandó a bőrszíne miatt a busz hátuljában utazni.

Love Wins! Freedom to Marry in all 50 States!

No comments:

Post a Comment