Monday, September 21, 2015

Hope

Az amerikai elnökökről jó néhány fontos képzőművészeti alkotás készült, itt van például az alábbi:



Nem ismerős?
 

Most?

Gilbert Stuart 1996-ban készült George Washington képe a leggyakrabban reprodukált mű az amerikai képzőművészetben. Az egy dollároson is az ő képéből készült (csak megfordítva) az ikon.

Van egy másik Washington-ábrázolás is, elég furcsa első látásra:



A címe: George Washington Carver Crossing the Delaware: Page from an American History Textbook

Na de mi van itt?Miért feketebőrű ez a Washington? Azért mert ő Washington Carver, fekete tudós és feltaláló. A kép festője Robert. H. Colescott gyakran eljátszik azzal, hogy interraciális festményeket készít, és ismert történelmi figurákat alakít át valaki mássá.

Kennedyről és készült ismert portré, 1960-61-64-ben készült Rosenquist President Elect képe, amely Kennedy arcát, egy női kezet tortadarabbal és a Chevroletet ábrázol együtt.
A magyarázat egyszerű: az arc Kennedy választási plakátján szereplő portréja, a tortadarab és a Chevrolet pedig olyan, mint az elnök választási ígérete.



Bush elnököt is megörökítették, 2006-ban, a kép festője Peter Saul, a szörny Bush kezében pedig egy iraki katona. A kép egészen biztosan nem rajongói alkotás.



Az utolsó képet mindenki ismeri, az alkotás plakát formájában vonult be a történelembe, de mielőtt az Obama-kampány ikonjává vált volna, 2008-ban Shepard Fairey studiójában született meg, Hope címmel.


FaireyICAHope

No comments:

Post a Comment